Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

AZU o budućnosti istraživanja i eksploatacije ugljikovodika i geotermalnog potencijala u Hrvatskoj

Konferencija Poslovnog dnevnika „Energetski put u održivu budućnost“

Potrebe za energijom na globalnoj razini sve su veće, a nafta i plin još uvijek su njeni primarni izvori, rekao je Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike u ponedjeljak, 18.3.2024. na konferenciji „Energetski put u održivu budućnost“ koju je u Hotelu International u Zagrebu u okviru svog projekta „Zeleno gospodarstvo“ organizirao Poslovni dnevnik okupivši brojne predstavnike vodećih energetskih kompanija, lokalnih zajednica te javnih službi i organizacija.

Predsjednik uprave AZU Marijan Krpan dodao je da je Europska unija posvećena svom cilju klimatske neutralnosti do 2050. godine, međutim tranzicija na obnovljive izvore energije globalno će trajati duže s obzirom da ugljikovodici još uvijek čine više od 80 posto izvora energije u svijetu.

Eksploatacija ugljikovodika u Hrvatskoj je u odnosu na osamdesete godine značajno smanjena što znači da je potrebno sagledati ostale izvore energije, ali i razmotriti iskorištavanje ispražnjenih ležišta ugljikovodika u druge svrhe kao skladištenje ugljikovog dioksida, što je također važna inicijativa Agencije za ugljikovodike.

S obzirom na trenutnu proizvodnju i rezerve ugljikovodika, nastojanja Hrvatske u iskorištavanju lokalnih resursa kao što su sunce, vjetar i geotermalni potencijal od ključne su važnosti, istaknuto je na konferenciji.

Direktorica sektora za geotermalnu energiju u Agenciji za ugljikovodike Martina Tuschl na konferenciji je predstavljanjem geotermalnog potencijala Hrvatske te ostvarenim i planiranim aktivnostima otvorila panel diskusiju posvećenu temi geotermalne energije čije se istraživanje i iskorištavanje zbog mogućnosti proizvodnje električne energije i razvoja toplinarstva snažno promiče.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan koji je uvodnim govorom otvorio konferenciju naglasio da je cilj Hrvatske imati više od 2500 MW u novim obnovljivim izvorima energije do 2030. godine, što također znači ulaganja u prijenosnu infrastrukturu te revitalizaciju, modernizaciju i digitalizaciju elektroenergetskog sustava.

Prisutni predstavnici investitora i lokalne zajednice ovom su prilikom izrazili zadovoljstvo suradnjom i podrškom koju im u realizaciji njihovih projekata pruža Agencija, a sudionici i organizator u završnici su zaključili da su zadovoljni ostvarenim dijalogom po izloženim temama na konferenciji.  

 

 

Foto: Robert Anić, Pixsell / AZU