Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Zatvoreno nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje geotermalnih voda

Ogroman interes za nove megavate iz podzemlja

Zagreb, 1. lipnja 2023. – Danas točno u podne u Agenciji za ugljikovodike zatvoreno je nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje geotermalnih voda za šest istražnih prostora.

Riječ je o geografskom području Dravske potoline koji se prostire unutar četiri hrvatske županije (Međimurska, Koprivničko-križevačka, Podravska, Osječko-baranjska) ukupne površine od preko 200 km2 u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal.

Povjerenstvo za provođenje nadmetanja utvrdilo je kako je na natječaj pristiglo 16 ponuda od 11 različitih ponuditelja i to za pet od šest ponuđenih istražnih prostora. Radi se o renomiranim domaćim kompanijama koje svoj portfelj žele diversificirati novim, sigurnim i jakim energetskim projektima. Također, među ponuditeljima je i veliki broj inozemnih i europskih kompanija s bogatim iskustvom u razvijanju geotermalnih energetskih projekata.

Veliki interes za razvoj geotermalnih projekata premašio je sva očekivanja te se pred Povjerenstvom nalazi vrlo zahtjevna i odgovorna zadaća – odabir najboljih ponuditelja koji će Republici Hrvatskoj osigurati u narednom periodu nove obnovljive megavate iz podzemlja.

  • Prije pet godina kada smo krenuli u aktivaciju geotermalnog potencijala, nitko nije ni slutio kako ćemo danas imati interes ovolikog broja renomiranih inozemnih i domaćih energetskih kompanija. Imali smo viziju, znanje, bili uporni i danas, pet godina kasnije kako   geotermalni potencijal postaje resurs koji će igrati značajnu ulogu u stvaranju energetske neovisnosti i dostatnosti Republike Hrvatske  – izjavio je prilikom zatvaranja nadmetanja predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodikeMarijan Krpan.

Očekivana vrijednost investicija iznosi preko 400 milijuna EUR, a Republici Hrvatskoj može donijet preko 600.000, 00 MWh nove obnovljive električne energije godišnje.

  • Aktiviranje geotermalnog potencijala još je jedan, i to vrlo značajan, korak prema povećanju proizvodnje energije na hrvatskom tlu. Osim što povećavamo sigurnost naše države povećavajući vlastitu proizvodnju energije obnovljivim, čistim izvorima, aktiviranje geotermalnog potencijala donosi i niz koristi za gospodarstvo te otvara prilike za transformaciju i razvoj poljoprivredne proizvodnje – zaključio je ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović povodom zatvaranja nadmetanja.

Detalji o odabranim ponuditeljima i predloženim projektima biti će objavljeni nakon što Povjerenstvo pregleda i ocjeni pristigle ponude, a nakon čega će Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja uputiti prijedlog odabira najboljeg ponuditelja za svaki pojedini istražni prostor.