Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Vermilion započeo s probnom proizvodnjom na plinskim poljima Berak i Cerić

Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. započeo je ovaj tjedan s probnom proizvodnjom plina na eksploatacijskim poljima Berak i Cerić u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Očekuje se da će ukupna dnevna proizvodnja plina na eksploatacijskim poljima Berak i  Cerić iznositi u rasponu između 400.000 - 500.000 m³ dnevno što predstavlja oko 20% trenutne dnevne proizvodnje plina u Republici Hrvatskoj. Polja se nalaze unutar istražnog prostora ugljikovodika SAVA-10.

Vlada Republike Hrvatske, nakon provedenog nadmetanja koje je provela Agencija za ugljikovodike, donijela je odluku o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu u istražnom prostoru ugljikovodika „SA-10“ temeljem kojeg je potpisan Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika s Vermilionom u lipnju 2016. godine.

Za razliku od dosadašnjih ugovora prema kojima naftna kompanija nakon plaćene naknade za pridobivene ugljikovodike ('royalty' u iznosu 10% vrijednosti ugljikovodika) raspolaže sa svom pridobivenom naftom ili plinom, novi ugovori o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika znatno su povoljniji za Republiku Hrvatsku.

Nakon što investitor podmiri naknadu za pridobivene ugljikovodike u iznosu 10% vrijednosti ugljikovodika ('royalty'), vrijednost preostalih ugljikovodika dijeli se između Republike Hrvatske i investitora.

Očekivane proizvodne količine sa eksploatacijskih polja Berak i Cerić doseći će količine u rasponu 400.000 - 500.000 m³ proizvedenog plina dnevno dok trenutna dnevna proizvodnja plina u Republici Hrvatskoj iznosi 2 milijuna m³ - istaknuo je predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan te naglasio da su nove količine plina rezultat intenzivnog istražnog ciklusa ugljikovodika u Panonskom bazenu kojima se kroz nove ugovore dodatno štite interesi Republike Hrvatske.

Kompanija Vermilion sukladno potpisanim ugovorima nastavlja sa istraživanjima ugljikovodika u Hrvatskoj, a pozitivni rezultati očekuju se i na istražnom prostoru SAVA-07 kod Kutine.

Osobito smo zadovoljni što su naši napori doveli do toga da su eksploatacijska polja Berak i Cerić uspješno privedena proizvodnji. Vjerujem da se Vermilion pokazao kao kvalitetan partner Republici Hrvatskoj te da se u nastavku naših istražnih aktivnosti možemo zajedno radovati dobrim vijestima s novih nalazišta – prenio je Jeff Davies, direktor Vermiliona za područje centralne i istočne Europe.

Novom proizvodnjom plina osigurava se energetska sigurnost Republike Hrvatske i smanjuje ovisnost o uvozu ovog važnog  energenata.