Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Svečano uručenje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava

Agenciji za ugljikovodike odobren je iznos od 200.000,00 eura za projekt Izrade baze podataka duboke geotermalne energije.

Na svečanosti uručivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“, u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine, koja je održana 12. prosinca 2022. u prostorijama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Agenciji  za ugljikovodike odobren je iznos od 200.000,00 eura i to za projekt Izrade baze podataka duboke geotermalne energije.

Ugovore je, uz prisustvo g. Haakona Blankenborga, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj i g. Dražena Jakšića, ravnatelja Energetskog instituta Hrvoje Požar, uručila ministrica Nataša Tramišak.

“ Ovo desetljeće bit će usmjereno na korištenje obnovljivih izvora energije, a Republika Hrvatska ima sve predispozicije da bude predvodnica na razini Europske unije, ne samo u vidu korištenja solarne energije, već i energije iz mora, potencijal koji Hrvatska do sada nije koristila, kao i geotermalne energije. Radujem se daljnjoj suradnji na ovim projektima, kao i uspješnom završetku i realizaciji svih ugovora koje smo Agenciji za ugljikovodike i Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu iz ovog Programa uručili.”, naglasila je ministrica Tramišak.

Ispred Agencije za ugljikovodike, Ugovor je preuzela gđa. Martina Tuschldirektorica Sektora geotermalne energije.

„Ovo je značajan projekt za cjelovito razumijevanje geotermalnog potencijala Republike Hrvatske kao neiscrpnog izvora obnovljive energije, a u svrhu maksimalne iskoristivosti te stvaranje poticajnih razvojnih i investicijskih prilika u procesu zelene tranzicije. Baza podataka duboke geotermalne energije predstavlja temelj za daljnji razvoj geotermalnog energetskog potencijala Republike Hrvatske i daljnji iskorak u pozicioniranju Republike Hrvatske kao vodeće zemlje unutar Europske unije koja je ovaj vrijedni resurs aktivirala u ključnom trenutku goruće potrebe za novim energentima.“, izjavila je nakon svečanosti Martina Tuschl iz Agencije za ugljikovodike.  

Temeljem donesenih Odluka o financiranju, za dva Poziva na dostavu projektnih prijedloga male vrijednosti, odobrena su 2 projekta u ukupnom bespovratnom iznosu od 397.950,75 eura.

Prvi se odnosio na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Izrada baze podataka duboke geotermalne energije, Nositelja projekta Agencija za ugljikovodike, a drugi na Poziva na dostavu projektnih prijedloga Izrada baze podataka plitke geotermalne energije, Nositelja projekta Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.