Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz NPOO

Agenciji za ugljikovodike dodijeljeno 30 milijuna eura za istraživanje geotermalnog potencijala

Danas je u prostorijama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja održano svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 29.828.555,70 eura za financiranje projekta “Priprema i istraživanje geotermalnog potencijala u kontekstu centraliziranog grijanja" kroz mjeru C1.2. R1-12 Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora.

Potpisivanju su prisustvovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Sukladno Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, Agencija za ugljikovodika ovlaštena je za izvođenje predistražnih radnji u svrhu ispitivanja geotermalnog potencijala na području Republike Hrvatske. 

Projekt je započeo u prosincu 2021. godine, te je odabrano šest lokacija s pretpostavljenim geotermalnim potencijalom u gradovima s postojećim centralnim toplinskim sustavima grijanja. Na taj način projekt se provodi na prostoru: Zaprešića, Siska, Velike Gorice, Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Na svim navedenim prostorima početkom ove godine provedena su geofizička snimanja – 2D seizmika i magnetotelurika te će se na osnovu dobivenih podataka izabrati dva područja na kojima će se izbušiti po jedna geotermalna bušotina. Na četiri istražna prostora postojat će detaljna dokumentacija o geotermalnom potencijalu s mogućim lokacijama budućih bušotina te bi time bio uklonjen velik dio rizika istraživanja.

Tako će se pomoći lokalnoj zajednici u realizaciji projekata primjene geotermalnih voda. Ostvarenom investicijom će se osigurati bolje korištenje proizvedene energije te komercijalizacija korištenja toplinske energije dobivene iz obnovljivih izvora.