Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Objavljena interaktivna karta geotermalnog potencijala

AZU uspješno dovršila projekt financiran sredstvima iz EPG financijskog mehanizma uz potporu fonda zemalja Kraljevine Norveške, Kneževine Lihtenštajn i Islanda

Agencija za ugljikovodike uspješno je provela projekt kreiranja baze podataka duboke geotermalne energije naziva „Izrada interaktivne karte geotermalnog potencijala panonskog dijela bazena u Republici Hrvatskoj“ financiran bespovratnim sredstvima dodijeljenim u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, uz potporu fonda zemalja Kraljevine Norveške, Kneževine Lihtenštajn i Islanda.

Agencija je izradila jedinstvenu, interaktivnu i javnu platformu s prikazom svih istražnih prostora i eksploatacijskih polja geotermalne vode za energetske svrhe, relevantnim bušotinskim podacima i kartom geotermalnog gradijenta. 

Kako je u prigodnom govoru prilikom predstavljanja karte u Hotelu International rekao predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike g. Marijan Krpan, interaktivna karta će na transparentan način omogućiti svim zainteresiranim stranama uvid u geotermalni potencijal Panonskog bazena u Hrvatskoj od granice sa Slovenijom do Vukovara te poticati stvaranje razvojnih i investicijskih prilika.

Završnoj prezentaciji su prisustvovali Njegova Ekscelencija Arne Sannes Bjørnstad, veleposlanik Norveške u Republici Hrvatskoj i predstavnik država Island, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške te predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kao i stručnjaci iz Energetskog instituta Hrvoje Požar čija je podrška bila od osobitog značaja u provedbi ovoga projekta. Uzvanici s Hrvatskog geološkog instituta, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Geološkog zavoda Slovenije, Hrvatskih voda i INE također su ovom prilikom čestitali kolegama na uspješno dovršenom projektu.

Karta je od utorka, 30. travnja 2024. godine dostupna javnosti putem linka