Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Konferencija Zelena energija

Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti

U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, održana je prva u nizu konferencija  u sklopu EU sufinanciranog projekta „Promocija poduzetništva“.

Konferenciju „Zelena energija - Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti“ otvorio je ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović. Istaknuo je kako je donošenjem europskog Zelenog plana, Europska unija postavila ambiciozan cilj da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent.

 „Zelenu tranziciju vidim kao priliku za Hrvatsku, priliku da očuvamo našu Domovinu, da proizvodimo više energije na hrvatskom tlu i da više energije bude iz obnovljivih izvora. Ne govorim to bez osnova. Hrvatska ima uvjete za to, a i svoje adute“, zaključio je ministar Filipović.

U okviru konferencije održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali: ravnateljica Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Kristina Čelić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luka Balen, predsjednik udruge H2 - Hydrogen Cell Hrvatska, Ivica Jakić te predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike, Marijan Krpan.

Marijan Krpan naglasio je ulogu  AZU  u procesu aktiviranja geotermalnog potencijala, osim proizvodnje električne i toplinske energije, ideja je i da se u budućnosti ide u smjeru korištenja geotermalne vode u poljoprivredi, a već imamo primjere u Bošnjacima kod Županje i u Svetoj Nedjelji. Također je naveo da su Agenciji za ugljikovodike dodijeljena sredstva u iznosu od 30 milijuna eura za potvrđivanje geotermalnog potencijala, u sklopu Nacionalni plan opravka i otpornosti te se prvo bušenje očekuje u trećem kvartalu iduće godine.
Za kontinentalni, panonski dio Hrvatske može se reći da leži na vodi. Govorimo o znatnim zalihama geotermalne vode koja se može iskoristiti za grijanje, hlađenje i poljoprivredu“ - izjavio je Marijan Krpan.

Uz panel raspravu, tijekom konferencije predstavnici INA-e predstavili su okupljenim sudionicima svoj primjer dobre prakse - solarnu elektranu Virje, drugu najveću takvu elektranu u Hrvatskoj, koja je u svibnju ove godine puštena u probni rad.
Više o konferenciji na linku: https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno/cilj-je-do-kraja-iduce-godine-utrostruciti-broj-solara-i-poceti-istrazivati-geotermalnu-energiju-15401975