Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Geotermalni potencijal Velike Gorice

Velika Gorica mogla bi biti jedan od prvih gradova koji će se grijati na geotermalnu energiju

Direktorica Sektora za geotermalnu energiju AZU, Martina Tuschl, istaknula je kako je sljedeći korak izrada istražne geotermalne bušotine na području grada Velike Gorice u svrhu određivanja geotermalnog potencijala, temperature i protoka kao glavnih parametara koji određuju snagu geotermalne energije u upotrebi.

Izrada istražne bušotine kao i mjerenja koja su prethodila izradi provode se u sklopu projekta NPOO.C1.2.R1-I2.02.0001 „Priprema i istraživanje geotermalnog potencijala u kontekstu centraliziranog grijanja“ financiranog iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Prema geotermalnim gradijentima na ovom području i izrađenim modelima na temelju dostupnih podataka očekujemo temperature iznad 70 °C,  što bi osiguralo isplativost ovakvog projekta - komentirala je Tatjana Durn, direktorica Sektora za upravljanje podacima AZU.

Upotreba geotermalne energije u toplinskom sustavu Velike Gorice osigurala bi gradu veću energetsku neovisnost i smanjenje troškova grijanja te bi bila korak ka energetski održivoj Hrvatskoj.