Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Geotermalna sinergija - izazovi i mogućnosti: Vizija i razvoj Virovitičko-podravske županije

Panel rasprava u sklopu 27. međunarodnog sajma gospodarstva u Virovitici u organizaciji Hrvatske gospodarske komore

U sklopu 27. Viroexpo međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici jučer je održana panel rasprava na temu „Geotermalna sinergija - izazovi i mogućnosti: Vizija i razvoj Virovitičko-podravske županije“. Raspravljalo se o utjecaju geotermalnih projekata na lokalnu ekonomiju i energetsku infrastrukturu, te potencijala grijanja staklenika i plastenika geotermalnom energijom, s posebnim naglaskom na Virovitičko-podravsku županiju. Cilj rasprave bio je naglasiti prednosti geotermalne energije kao održivog resursa koji bi mogao značajno doprinijeti energetskoj samodostatnosti, ne samo u Virovitičko-podravskoj županiji već i šire.

Izvor fotografije: Hrvatska gospodarska komora

Na panelu su sudjelovali Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Dalibor Janda,  načelnik Sektora za poljoprivrednu politiku Ministarstva poljoprivrede, Igor Andrović, župan Virovitičko – podravske županije, Ivica Kirin, gradonačelnik Grada Virovitice. Ljiljana Zornjak, voditeljica Službe za razvoj geotermalnog potencijala, Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK i Dragutin Domitrović, direktor IGeoPen-a.
 
Predstavnica Agencije za ugljikovodike, Ljiljana Zornjak, govorila je o postignućima u razvoju geotermalne energije u Republici Hrvatskoj. Tijekom 2023. godine, AZU je zabilježila dva značajna otkrića geotermalne vode, koja su potvrdila postojanje komercijalno isplativih količina vruće vode. Jedno od ovih otkrića predstavlja temelj za daljnji razvoj toplinarstva, dok se drugo odnosi na iskorištavanje geotermalne vode za proizvodnju električne energije. Ova otkrića otvaraju prilike za privatne investicije u geotermalnom sektoru.
 
Agencija za ugljikovodike poduzela je konkretne korake kako bi se olakšala realizacija geotermalnih projekata. U tom smislu, Agencija je osigurala financijska sredstva u iznosu od 55 milijuna eura kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti. Sredstva su namijenjena bušenju četiri bušotine, čime se smanjuje geološki rizik i olakšava pristup financiranju za buduće projekte. Također, Agencija vidi veliki potencijal geotermalne energije kao održivog resursa Republike Hrvatske i naglašava svoju posvećenost razvoju takvih projekata.

Izvor fotografije: Hrvatska gospodarska komora

„Prošle godine, u sklopu naših napora za poticanje iskorištavanja geotermalnih resursa, AZU je uspješno sklopila ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovaj ugovor predstavlja važan korak prema promociji i podršci korištenju geotermalne energije, naglašavajući zajedničku predanost obiju institucija razvoju čistih i obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj“ rekla je Ljiljana Zornjak
 
Nakon panel rasprave Agencija za ugljikovodike prezentirala je brošuru Geotermalnog potencijala Virovitičko-podravske županije, koji je u potpunosti pripremljen od strane AZU na temelju podataka koje Agencija ima u svom Dataroom-u. Brošuru možete preuzeti OVDJE.