Uskoro novi geotermalni projekti u Slavoniji, Podravini i Međimurju

3.6.2020.

Agencija za ugljikovodike objavila je danas na svojim stranicama natječaje za četiri istražna prostora namijenjena istraživanju geotermalnih voda u energetske svrhe. Riječ je o geografskom području Dravske potoline u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal. Investitorima su tako ponuđeni istražni prostori Ernestinovo (temperature vode do 165°C), Lunjkovec-Kutnjak (do 145 °C), Legrad-1 (do 212 °C) te Merhatovec (do 150 °C), ukupne površine od 207 km2.

Potencijal istražnih prostora identificiran je u ranijim bušotinama nastalim za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina, što sad uvelike smanjuje rizik i troškove budućim investitorima. Treba istaknuti kako temperatura na svim lokacijama prelaze 100 °C, što je minimalna temperatura potrebna za proizvodnju električne energije, dok je ukupni potencijal svih lokacija oko 50MW električne energije. Uz električnu energiju, geotermalna energija ima veliki potencijal i u toplinarstvu, gdje se budućim investitorima, u suradnji s lokalnom zajednicom, otvara prilika ostvariti kaskadnu proizvodnju – od električne energije, toplinarstva do poljoprivrede u kojoj geotermalne vode služe za grijanje staklenika.

Komentirajući otvaranje natječaja, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan je istaknuo kako je geotermalna energija predstavlja i simboličku tranziciju iz fosilnih prema obnovljivim izvorima energije jer prilikom istraživanja koristi znanje i iskustvo prikupljeno u eksploataciji ugljikovodika. – Hrvatska ima dovoljno domaćeg znanja i iskustva, ali i prirodnih potencijala koje moramo usmjeriti u obnovljive izvore od kojih će naše gospodarstvo i zajednica imati najviše koristi. Geotermalna energija je u ovom trenutku izazov, ali i potencijal kojem pristupaju velike zemlje i velike kompanije. Vjerujem da ćemo privući nove domaće i strane investitore, pokrenuti projekte te doprinijeti razvoju Slavonije, Podravine i Međimurja – rekao je Krpan.

Hrvatska ima visoki geotermalni gradijent koji je u prosjeku gotovo dvostruko veći od ostatka europskog kontinenta. Proizvodnja električne energije iz geotermalnih izvora je čista i obnovljiva, ali i stabilna jer geotermalne elektrane ne ovise o vremenskim uvjetima, rade od 0-24h s faktorom kapaciteta i do 95%. Uz proizvodnju električne energije, najveći potencijal geotermi je u toplinarskim projektima, za koje interes pokazuju i hrvatski gradovi i županije.

Natječaji su otvoreni do 01. rujna 2020.


Kontakt
Željka Rukavina