GRAD VIROVITICA I ŽUPANIJA KAO PREDVODNICI ZELENE TRANZICIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ

9.3.2021.

VIROVITICA, 09.03.2021. - U prostorijama Virovitičko-podravske županije, održan je prvi radni župana Igora Androvića, te gradonačelnika Ivice Kirina s predstavnicima Agencije za ugljikovodike na temu razvoja geotermalnih projekata na području Virovitičko-podravske županije.

Kako je istaknuo predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike (AZU), gospodin Marijan Krpan, grad Virovitica i županija Virovitičko-podravska prepoznati su kao potencijalna perjanica ovih projekata na području Republike Hrvatske

 - Županija  Virovitičko-podravska kao i Grad Virovitica prepoznali su izuzetnu važnost i ključnu ulogu geotermalnih voda kao jednog od vodećih svjetskih trendova energetske tranzicije. Cilj nam je da ovi geotermalni projekti budu perjanica tranzicije prema povećanju konkurentnosti i podizanju kvalitete života kroz razvoj novih znanja, tehnologija te novih načina promišljanja prema upravljanja vlastitim resursima, a grad Virovitica i županija Virovitičko-podravska kroz mnogobrojne do sad ostvarene projekte dokazali su da mogu biti predvodnici u ostvarivanju i realizaciji najzahtjevnijih projekata - istaknuo je Marijan Krpan.

Gradonačelnik Kirin upoznao je prisutne o trenutnom statusu projekata te budućim planovima za razvoj ovog velikog potencijala. Na području grada i županije Izdvojena su četiri područja za procjenu geotermalnog potencijala. Kako je naglasio, Virovitica planira maksimalno iskoristiti svoj geotermalni potencijal. Fokus i grada i županije u tom smislu su biti će na proizvodnji hrane (grijanje staklenika i plastenika), opskrbi energijom najveće gospodarske zone u Republici Hrvatskoj, turističke zone Bilogora te budućeg sportsko rekreacijskog centra u istražnom prostoru „Vojarna 2“.

Upravo će zona nekadašnje vojarne biti prvi realizirani geotermalni projekt za koji je gradska tvrtka Poslovni park Virovitica d.o.o. dobila dozvolu za pridobivanje geotermalnih voda u energetske svrhe.  Na spomenutoj lokaciji indicirano je postojanje geotermalnog ležišta čija bi se veličina, rezervoarske značajke, kvaliteta vode, temperatura i njegova energetska snaga trebala potvrditi izradom i ispitivanjem istražne bušotine.

U okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Virovitičko-podravskoj županiji, kao nositelju projekta, ”, dodijeljeno je nepovratnih 3.350.502,35 kuna za projekt „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“.

Župan Andrović istaknuo je kako županija namjerava uložiti dodatne napore kako bi se projekti na području cijele županije realizirali u što skorijoj budućnosti -  Imamo jedinstvenu poziciju, jedinstven potencijal - čistu i jeftiniju energiju pod našim nogama, stoga je krajnje vrijeme da taj potencijal pretvorimo u resurs – naglasio je župan Andrović.

Agencija za ugljikovodike kao operativno tijelo Vlade Republike Hrvatske, nadležna za provedbu projekata iskorištavanja geotermalnih voda u energetske svrhe pružila je punu podršku svim planovima Grada i županije te je ponudila daljnju pomoć u realizaciji zacrtanih ciljeva.


Kontakt
Željka Rukavina