Turizam i okoliš

Hrvatska će imati kontrolu – primjenjujemo najviše standarde zaštite okoliša i koristimo najsuvremeniju tehnologiju!

Zadnjih četrdeset godina u Jadranu se istraživalo i eksploatiralo dok je istovremeno turizam rastao. Kao što turisti koji danas ljetuju u Hrvatskoj nisu svjesni platformi u Jadranskom moru, neće biti niti sutra. Turizam je najvažnija gospodarska grana u Republici Hrvatskoj koja ne smije i neće biti ugrožena ovim projektom.

Ne samo da naši turistički konkurenti kao što su Italija, Crna Gora, Grčka, Malta, Cipar, Francuska i Španjolska imaju aktivne primjere suživota i paralelnog razvoja industrije ugljikovodika i turizma nego je takav primjer upravo Hrvatska, a najizraženiji primjer je upravo desetljetna eksploatacija u sjevernom Jadranu.

Santa Barbara u Kaliforniji je primjer top turističke destinacije u svijetu u blizini koje se već godinama eksploatira nafta. Kalifornija eksploatira oko 7% ukupne američke proizvodnje nafte, a neke platforme su na svega 3 km od obale. Novim regulatornim okvirom postavljena je zabrana na 6 km od obale.

Novim regulatornim okvirom iz 2013. godine, Hrvatska je uvela najviše standarde zaštite okoliša i visoku odgovornost investitora kao glavni kriterij prilikom izvođenja istražnih radnji i eksploatacije, što je osigurano i Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

Jadran je naš najvrjedniji resurs, zato su ti principi prisutni u svim fazama procesa - u uvjetima javnih nadmetanja, prilikom izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju te u budućim ugovorima o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika. Iako do sad nije zabilježen niti jedan incident, ukoliko bi se on dogodio, trošak sanacije snose investitori.

Osim primjene najviših ekoloških standarda, smanjena su područja u kojima su dopuštena istraživanja i eksploatacija ugljikovodika, pa ona sada od obale moraju biti udaljena najmanje 10 kilometara, a od otoka najmanje 6 kilometara. U područjima bliže obali i otocima, strogo su zabranjene sve radnje, kako bi se osigurao nastavak uspješnog suživota eksploatacije ugljikovodika i turizma, kakvom svjedočimo u Istri.

Odgovornim gospodarenjem prirodnim resursima ostvaruje se ravnoteža između potrebe za energetskom neovisnošću i nužnosti očuvanja prirodne baštine.

Kontakt
Željka Rukavina