Koristi i rizici

Hrvatska će povećati energetsku neovisnost te kroz povećanje prihoda državnog proračuna omogućiti ulaganje u bolju kvalitetu života građana!

Energenti su osnovna ulazna sirovina za svaku industriju i preduvjet za razvoj i napredak gospodarstva. U današnje vrijeme skupih uvoznih energenata, domaća eksploatacija ugljikovodika doprinijeti će sigurnosti opskrbe, potencijalno smanjiti cijene nafte i plina za krajnje korisnike, kao i deficit vanjsko-trgovinske razmjene Republike Hrvatske te će u konačnici povećati konkurentnost domaće industrije, kako na domaćem tržištu, tako i u izvozu.

Izravni prihodi državnog proračuna od eksploatacije ugljikovodika, mogu iznositi i do nekoliko milijardi kuna godišnje. Veći državni prihodi rezultirat će većim ulaganjima u razvoj, školstvo, zdravstveni i socijalni sustav, kulturu i ostale segmente koji imaju izravan učinak na svakodnevni život hrvatskih građana.

Druge države s izlazom na jadran nastavljaju s istraživanjem i eksploatacijom ugljikovodika!

Države u okruženju koje imaju izlaz na Jadransko more: Italija, Crna Gora i Albanija istražuju i/ili proizvode ugljikovodike. Upravo zbog te činjenice, interes je Republike Hrvatske i svih njenih građana, da osim rizika dijele i korist od istraživanja i eksploatacije. Na nama je da, poput susjednih zemalja, pametno gospodarimo svim resursima koji su nam na raspolaganju.

Kroz daljnja istraživanja i eksploataciju ugljikovodika, Hrvatska će imati i bolju kontrolu nad takvim aktivnostima naših susjeda u Jadranskom moru. Na taj način i u budućnosti ćemo djelovati kao aktivan i angažiran sukreator okolišnih i sigurnosnih politika, inzistirajući na najboljim praksama u svakom segmentu.

Usporedba aktivnosti istraživanja i eksploatacije država koje imaju izlaz na Jadransko more

Usporedba aktivnosti istraživanja i eksploatacije država koje imaju izlaz na Jadransko more

Kontakt
Željka Rukavina