Prva geotermalna elektrana

Projekt elektrane u Velikoj Cigleni svojevrsni je pilot-projekt u domaćim razmjerima koji donosi nova saznanja na polju iskorištavanja geotermalne energije, ali i toliko potrebna iskustva na temelju kojih će se planirati novi i slični projekti u budućnosti.

Geotermalna elektrana Velika Ciglena potvrđuje vrijednost ranije prikupljenih podataka o geotermalnom potencijalu do kojih je Republika Hrvatska došla u potrazi za ugljikovodicima. Upravo je i elektrana Velika Ciglena sagrađena na jednoj takvoj bušotini otkrivenoj još davne 1990. godine.

Ovo je ujedno i  prvi geotermalni projekt u Hrvatskoj koji je iz svoje istražne faze, kada je utvrđen potencijal ležišta, prešao u eksploataciju geotermalne vode i kapitalizaciju kroz proizvedenu električnu energiju.

Projekt Velika Ciglena dokaz je kako je Republika Hrvatska može biti zemlja primjer u smislu poticanja razvoja novih, čistih izvora energije, novih znanja i dobrog upravljanja prirodnim resursima. Ovim projektom Republika Hrvatska pozicionirala se kao zemalja koja svoju budućnost usmjerava prema obnovljivim izvorima energije i to kroz projekte koji dugoročno donose veću sigurnost, nova znanja i povezivanje gospodarskih grana na dobrobit zajednice.  

Kontakt
Željka Rukavina